Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στα περισσότερα ιδρύματα έχουν αρχίσει ή ολοκληρώνονται οι διαδικασίες δημιουργίας Εσωτερικών Κανονισμών και Οργανισμών (σε μερικά ήδη έχουν δημοσιευθεί).
Ως Ομοσπονδία έχουμε λάβει γνώση ορισμένων προτάσεων για δημιουργία εσωτερικών κανονισμών ορισμένων ιδρυμάτων οι οποίες βρίσκονται εκτός πραγματικότητας στα θέματα του ΕΤΕΠ και με σκοπό την υποστήριξή σας στις όποιες επιτροπές συμμετέχετε θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:
Τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π.:
Υποστηρικτικά των παραπάνω σας παραθέτουμε τα παρακάτω:
Ä ν.2817/2000 άρθ.13 παρ.1β:
«…..Τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) παρέχουν έργο υποδομής στην εν γένει λειτουργία των Α.Ε.Ι., προσφέροντας εξειδικευμένες τεχνικές εργαστηριακές υπηρεσίες για την αρτιότερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εφαρμοσμένου έργου τους».
ν.2817/2000 στο άρθ.13 παρ.3β:
«…..Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη των Τομέων, των Εργαστηρίων, των Κλινικών και λοιπών λειτουργικών μονάδων του Τμήματος ανήκει στην ευθύνη του Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος. Το προσωπικό στο οποίο ανατίθεται η υποστήριξη αυτή τοποθετείται στις Γραμματείες των οικείων Τμημάτων, ……είναι δε δυνατόν να κατανέμεται σε υπηρεσιακές μονάδες επιπέδου γραφείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Οργανισμό Διοικητικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος ».
Ä Υπ.αρ.Φ131.1/42181/Β2.19/4/2010 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που απεστάλη σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας. με θέμα: “Σχετικά με το έργο των μελών ΕΤΕΠ”:
«…..Θεωρούμε αναγκαίο να επιστήσουμε την προσοχή των Ιδρυμάτων στη φύση των αρμοδιοτήτων των μελών Ε.Τ.Ε.Π. Σύμφωνα με το άρθρο…….τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) παρέχουν έργο υποδομής στην εν γένει λειτουργία των Α.Ε.Ι., προσφέροντας εξειδικευμένες τεχνικές εργαστηριακές υπηρεσίες για την αρτιότερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εφαρμοσμένου έργου τους. Καθίσταται σαφές ότι τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π. δεν προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».
Ä ν.4009/2011 άρθ.29 “Ειδικές κατηγορίες διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού του Ιδρύματος” παρ.3α:
«Τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) παρέχουν έργο υποδομής στην εν γένει λειτουργία των Α.Ε.Ι., προσφέροντας εξειδικευμένες τεχνικές εργαστηριακές υπηρεσίες για την αρτιότερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εφαρμοσμένου έργου τους».
ν.4009/2011 άρθ.28 παρ.5:
«Τα μέλη του διοικητικού προσωπικού ασκούν τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη όλων των υπηρεσιών του ιδρύματος, όπως αυτές καθορίζονται στον Οργανισμό του Ιδρύματος».
F Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ν.Παρασκευόπουλος στη υπ.αρ.1739 γνωμοδότησή του ξεκαθαρίζει: «Κατά τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα μέλη ΕΤΕΠ αποτελούν μέλη ειδικής κατηγορίας του υπηρετούντος με σχέση δημοσίου δικαίου υπαλληλικού προσωπικού των ΑΕΙ, το οποίο απολαμβάνει των εγγυήσεων του αρθρ.103 παρ. 4 και 6 του Συντάγματος…. Όταν η παρ.6 του αρθρ.16 του Συντάγματος αναφέρεται σε «λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό» περιλαμβάνει και το ειδικό αυτό προσωπικό (Χ.Χρυσανθάκης, ΘΠΔΔ 2013, 673). Η εφαρμογή των διατάξεων του ΥΚ πρέπει να μην παραβιάζει την συνταγματική αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, ώστε να μην επιτρέπεται έλεγχος των ΕΤΕΠ ούτε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ούτε από τα πειθαρχικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων (Συμβούλιο Επικρατείας 1401/2010 και 510/2009 αντίστοιχα)…»
F Ο Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρυσανθάκης (ΘΠΔΔ/8-9/2013) ξεκαθαρίζει: «Το άρθρο 16 παρ.6 Συντ. ορίζει “Οι καθηγητές των ΑΕΙ είναι δημόσιοι λειτουργοί. Το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει. …..”. Τούτο σημαίνει ότι ως «λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό» που ασκεί επίσης λειτούργημα νοείται και το ΕΤΕΠ. Η σημασία της διάταξης αυτής είναι προφανής, δηλαδή συνιστά μία δεσμευτική επιταγή προς το νομοθέτη, ο οποίος οφείλει να μεταχειρίζεται τα μέλη του κλαδου ΕΤΕΠ ως ασκούντα δημόσιο λειτούργημα. … Από τη διάταξη της παρ.18 του αρ.13 του ν.2817/2000 ο οποίος διατηρήθηκε σε ισχύ και με τον ν.4009/2011 συνάγεται ότι ο νομοθετικός καθορισμός της αποστολής και των καθηκόντων των μελών του ΕΤΕΠ είναι αμιγώς ακαδημαϊκός-εκπαιδευτικός, συνιστάμενος στην εκπαιδευτική και ερευνητική υποστήριξη του παρεχόμενου από τα ΑΕΙ έργου, ώστε αυτό να καθίσταται πληρέστερο και αρτιότερο. …. Με τα έγγραφα Φ131.1/Β2/3660.3877/29.10.2001, Φ131.1/Β2/1181/17.3.1989 του ΥΠΕΠΘ καθώς και η ΚΥΑ(Προεδρίατ.Κυβ,&ΕΠΘ)Β2/2339/2989 επιβεβαιώνεται η μη εφαρμογή της υπαλληλικής νομοθεσίας στο ΕΤΕΠ, διότι το παρεχόμενο από αυτό έργο είναι συνεπίκουρο του παρεχόμενου από το εκπαιδευτικό προσωπικό έργου…. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ28798/2001) υπογράμμισε ότι για το ΕΤΕΠ δεν επιτρέπεται ο έλεγχος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΣτΕ1401/2010) ούτε των πειθαρχικών οργάνων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ειδικά όργανα των ΑΕΙ (ΣτΕ.510/2009)…. Οι οικείοι Οργανισμοί των ΑΕΙ θα πρέπει να ρυθμίσουν το νομικό καθεστώς του κλάδου ΕΤΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη, κατά τον συνταγματικώς επιβαλλόμενο τρόπο, την ακαδημαϊκή-εκπαιδευτική φυσιογνωμία και αποστολή του.»
Ä ν.4057/2012 άρθρο έκτο παρ.9 όπως τροποποιήθηκε από τον ν.4386/2016 αρ.27, παρ.8
«9. Για τα θέματα σύνθεσης και λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων: α) των καθηγητών των Α.Ε.Ι…… β) των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π) των Α.Ε.Ι. που προβλέπονται στο άρθρο 29 του ν. 4009/2011 ισχύουν οι διατάξεις της περίπτωσης ιε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 5 και της παραγράφου 5 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011
Ä ν.4186/2013 άρθ.39 παρ.27
«Με απόφαση της Συγκλήτου, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος μπορεί να ανατίθεται στα μέλη της κατηγορίας Ε.ΔΙ.Π και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π) αυτοδύναμο διδακτικό έργο »
Ä ν.4386/2016 αρ.27, παρ.9
«γ. Αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα που αφορούν στα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. είναι η Συνέλευση του Τμήματος. Στις περιπτώσεις που οι θέσεις ανήκουν στη Σχολή ή στο Ίδρυμα, η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από τη Συνέλευση της Σχολής ή τη Σύγκλητο αντίστοιχα.»
ν.4386/2016 αρ.27, παρ.11
«α. Τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. υποχρεούνται να παρευρίσκονται στους πανεπιστημιακούς χώρους είκοσι δύο (22) ώρες εβδομαδιαίως κατ’ ελάχιστο όριο, κατανεμημένες σε τέσσερις τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες και να παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό έργο με αριθμό διδακτικών ωρών ανάλογο με αυτό των μελών ΔΕΠ, καθώς και κάθε μορφής επιστημονικό−ερευνητικό έργο. β. Τα μέλη Ε.Τ.ΕΠ. υποχρεούνται να παρευρίσκονται στους πανεπιστημιακούς χώρους είκοσι έξι (26) ώρες εβδομαδιαίως, κατ’ ελάχιστο όριο και να παρέχουν κάθε μορφής εξειδικευμένο τεχνικό εργαστηριακό έργο.»
Αιτιολογική έκθεση του ν.4386/2016: «11. Με τη διάταξη της παραγράφου 11 ρυθμίζεται ο χρόνος της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας του προσωπικού της κατηγορίας αυτής στα Ιδρύματα»
Υπ.αρ.πρωτ. 126603/Ζ2 / 29-07-2016 (ΑΔΑ: Ω73Λ4653ΠΣ-Ψ6Θ) εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Οδηγίες σχετικά με την υλοποίηση και την εφαρμογή των περιεχόμενων στο άρθρο 27 και στο άρθρο 64 του ν.4386/2016….» :
«……[11] Με τη διάταξη της παρ. 11 καθορίζονται οι υποχρεώσεις των μελών της κατηγορίας των Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. Ειδικότερα σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. υποχρεούνται να έχουν φυσική παρουσία στους χώρους του Α.Ε.Ι. κατ’ελάχιστο είκοσι δύο ώρες (22) την εβδομάδα, η οποία κατανέμεται σε τέσσερις τουλάχιστον ημέρες της εβδομάδας και να παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό έργο με αριθμό διδακτικών ωρών ανάλογο με αυτό των καθηγητών και λεκτόρων, καθώς επίσης και κάθε μορφής επιστημονικό-ερευνητικό έργο. Αντίστοιχα τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π. υποχρεούνται να έχουν φυσική παρουσία κατ’ ελάχιστο είκοσι έξι (26) ώρες την εβδομάδα και να παρέχουν κάθε μορφής εξειδικευμένο τεχνικό εργαστηριακό έργο. Επισημαίνεται ότι η ελάχιστη φυσική παρουσία αφορά στην ελάχιστη υποχρέωση για την προϋπόθεση της πλήρους απασχόλησης των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. κατ’ αναλογία με τους καθηγητές και τους υπηρετούντες λέκτορες. Ειδικότερα για τα μέλη Ε.Τ.Ε.Π. η διάρκεια του παρεχόμενου εξειδικευμένου τεχνικού εργαστηριακού έργου στις περιπτώσεις που αφορά στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Τμήματος οφείλει να είναι μικρότερη των ωρών της ελάχιστης φυσικής παρουσίας.».
Ä ν.4485/2017 άρθ.76 παρ.2
«Με απόφαση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος μπορεί να ανατίθεται στα μέλη της κατηγορίας Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. αυτοδύναμο διδακτικό έργο. Αν οι θέσεις του προσωπικού αυτού ανήκουν στη Σχολή ή στο Ίδρυμα, η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από τη Γενική Συνέλευση της Σχολής ή τη Σύγκλητο, αντίστοιχα.»
Αγαπητοί συνάδελφοι,
με τα παραπάνω επιθυμούμε να βοηθήσουμε όλους τους Συλλόγους ΕΤΕΠ καθώς και τους συναδέλφους εκπροσώπους του ΕΤΕΠ στη Σύγκλητο του κάθε ΑΕΙ, ώστε κατά τη συζήτηση του Εσωτερικού Κανονισμού ή Οργανισμού να προσπαθήσουν να διαφυλάξουν την ακαδημαϊκή – εκπαιδευτική φύση του ΕΤΕΠ.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΤΕΠ είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική διευκρίνιση ή πληροφορία.
Συναδελφικά
ο Πρόεδρος η Γενική Γραμματέας
Στέφανος Καρβέλης Κουνιά Σοφία